Welkom bij Wielervereniging Oet Steem!
Home/Nieuws
Wie zijn wij
Clubkleding
Fietskalender 2019
Opgave toertochten
Trainingen
Video's
Foto's
Verslagen
Trainingen
archief
2017
SWT 10e editie
Sponsoren
Contact
Interessante links
Ledenpagina

verslag SWT 2017
 

Op zondag 24 september jl. deden 24 wielrenners uit Stedum, Bedum, Ten Post, Middelstum mee aan de 9e editie van de Stemer WielrenTocht. De door de Wielervereniging Oet Steem georganiseerde  Stemer WielrenTocht wordt traditioneel gehouden op de laatste zondag in september.

Om ca. 1 uur vertrok het peloton wielrenners vol goede moed en genietend van het schitterende weer vanaf het haventerrein in Stedum voor de eerste ronde van ca. 50 km. Via Westeremden, Garsthuizen en Oldenzijl werd via het idyllische Godlinze de terugweg via Holwierde, Leermens en Loppersum richting Steem gezocht. Met maar liefst 93 hoogtemeters in de benen werd tussen 14.45 en 15.10 uur in de Vlasschuur in Stedum werd even ‘bijgetankt’ voor de tweede ronde. Natuurlijk stond er voor de wielrenners weer appelgebak met (veel) slagroom en koffie en een energiedrankje op het programma.

De 2e ronde kent sinds enkele jaren, om alle wielrenners een optimaal fietsgenot te bieden, een snelle en een 'trage' ronde van ca. 45-50 km. De snelle ronde, via het Schildmeer en met een 'eindsprint' vanaf café Winneweer, werd gewonnen door bedumer (en lid van Wielervereniging Bedum) Tiemen Koenes. Hij drukte zijn voorwiel als eerste over de finishstreep aan de Lellensterweg. Oet Steem lid Pieter Ketting werd verdienstelijk 3e en mag zich het komende jaar de snelste Oet Stemer noemen.

De 'trage' groep fietste met een gemiddelde van ca. 27 km via St. Annen, Thesinge, Zuidwolde via de Wolddijk naar Onderdendam en zo weer terug naar Steem. Ook bij deze ronde was er een (korte) sprint op de Weersterweg, waarbij het bordje Stedum als finishstreep gold.  Omdat plaatselijk favoriet Fokko Smit, mede als gevolg van een chronisch gebrek aan conditie, het na de 1e ronde al voor gezien hield deed de torenhoge favoriet Ipe Oosterhof wat van hem verwacht werd. Met een recente hoogtestage in Oostenrijk en een tweetal extra trainingskampen op Kos en Sicilie in de benen was hij veruit de sterkste in de sprint op de Weersterweg. Volgend jaar zal hij ook te bewonderen zijn in de snelle ronde.

Met een bijzonder gezellige nazit in het zonnetje op het grasveld bij de Vlasschuur werd de zeer geslaagde 9e editie van de Stemer WielrenTocht afgerond. De liefhebbers van deze mooie tocht door het Grunneger Ommeland verheugen zich nu reeds op zondag 30 september 2018 als de 10e editie van de Stemer WielrenTocht zal plaatsvinden. 

 

 

 

WVCM Paastour Emmen

Na drie dagen ledigheid (voor sommigen) vandaag met Peter en Nico op de fiets gestapt. Eerst naar Emmen, een uurtje rijden, dat is te doen. Aangezien Peter een afspraak had ‘s middags (wat later een verjaardagsvisite bleek te zijn) gingen we al om 6.40 weg, wat niet Peter’s voorkeurstijd was om al in actie te komen. Starten in de tenniskantine van Emmen om 8 uur, 130 km peddelen, incl. pauze met Kaffee und Kuchen, dat moest dan allemaal net kunnen. En inderdaad, het lukte ook, maar vraag niet hoe. Onderweg kwam de rook van paasvuren ons al snel in de neus, maar de lol daarvan zat hem ook in glas op de weg en het weghalen van routebordjes. Eigenlijk bleek dat bijna overal aan de hand, zowel in Zuid Oost Drenthe als in Duitsland, waar we ook doorheen fietsen, met idem dito glas op de weg en paasvuurrestanten. De tocht zelf was prachtig. Een heel mooie omgeving, helemaal onbekend, en dat is ook wel een keertje leuk. Tot aan Vasse toe, achter Ootmarssum en Tubbergen kwamen we, een mooi eindje van huis. De terugreis was iets minder, want bordjes weg, veel klinkerwegen, een stevig doorrijdende groep om bij te houden (dat was wel leuk) en een lang stuk tegen de wind in, die behoorlijk aanwakkerde. Met zon was het aangenaam, zonder zon was het fris, tot aan een enkele regen- en hagelbui toe. Tegen 13 uur weer terug in een zeer beschaafde tenniskantine, met open haard (die helaas niet aan was). Na een sterke kop koffie weer naar huis, zeer voldaan met 130 km op de teller en 550 hoogtemeters.

Lies

 

PS. Overigens organiseert deze club ook een driedaagse vanuit Valkenburg, naar Luxemburg en de Eiffel, naast nog wat andere ambitieuze tochten (meer iets voor de renteniers onder ons)

 

 

WV Oldenzaal – Teutoburgerwoud

 

Als je in Ibbenbüren wilt fietsen is het vroeg dag. Om 6 uur vertrek, om dan tussen half 9 en 9 uur te starten bij het Aaseebad. Met fantastisch weer in het vooruitzicht, Super Sonntag zeiden de Duitsers, was er veel Nederlandse belangstelling. Er stonden 1600 fietsers aan de start, die je onderweg echter niet of nauwelijks terug zag. Het leuke is dat je dezelfde pauzeplek hebt, of je nu 90 of 115 km doet. En met voldoende tempoverschil (25,5 om 29,5 km/h) zit je dan toch weer gelijktijdig in Bad Iburg aan een flinke bak koffie en een groot stuk warm appelgebak, mit Sahne natuurlijk. De tocht is uitstekend te doen, ook al ben je nog niet zo getraind. Ieder jaar ook weer een beetje anders, maar altijd lange stukken en zo nu en dan een klimmetje, niet te lang en net leuk om de benen weer te voelen. En bij de laatste stop weet je dat je alleen nog maar 10 km hoeft te dalen. De Tecklenburg Rundfahrt is zwaarder, maar ook later in het seizoen. Dus zaterdags na Hemelvaart is er nog een herkansing mogelijk voor degenen die wat heuveltraining willen doen. Oet Steem was er deze keer weer bij, Oet Beem was met 7 fietsers nog wat beter vertegenwoordigd.

 Lies en Anne

 

Verslag 12 maart 2017

De een start al in januari, en de ander in maart. En of je nu in de winter spinning doet of niet, je moet op een gegeven moment toch echt weer naar buiten. Voor een aantal Oet Steem leden met gemiddelde ambitie was dat moment vandaag. Fokko (echt waar), Erik, Johnny, Johann, Corné, Jan Afman, Jan Beukema en Lies vertrokken om half 9 met een omwegje naar de Witte Molen, om daar de penningmeester en zijn coach te treffen. Helaas was de Witte Molen nog niet open, maar na 10 km in een oostenwindje was het gevoel er al wel dat er al gepresteerd was en koffie gepast. Dan maar weer op de fiets, richting Hellum, Steendam, Appingedam. Daar troffen we een Oet Steem lid met iets meer ambitie, Peter Jans reed nog met de kop in de wind, terwijl wij al comfortabel op de terugreis waren. De tijd van dit ritje was te kort om met iedereen een praatje te maken, dus het initiatief is zeker voor herhaling vatbaar. Met Limburgs Mooiste in het verschiet is dat ook zeker nodig. Motivatie is er, en gewichtsconstateringen waren er ook weer onderweg, altijd wel (leed)vermakelijk.

Gezellig gefietst, 25 km gemiddeld, en vrolijk geklaag, daar doen we het voor.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eerste zondag in de lente

 

Vraag je je af hoe je het wielerseizoen moet openen? Peter en ik niet meer, wij doen voortaan mee aan de Bruintjebeer toertocht in Musselkanaal.

 

Waarom deze tocht de Bruintje Beer Toertocht heet? Net zoals de Martinitoren hoort bij de stad Groningen en de Dam bij Amsterdam, hoort Bruintje Beer bij Musselkanaal. De beroemde koekjesfabriek van Branbergen in Musselkanaal maakte "Bruintje Beer"-koekjes met de beeltenis van deze stripheld. Door deze koekjes kreeg Musselkanaal (inter)nationale bekendheid. Bruintje Beer kreeg daarom een levensgroot standbeeld in het centrum van Musselkanaal. Zie http://www.bruintjebeertocht.nl/overBBT.php.

 

Je begint met een zomertijdgevoel (positief of negatief) en vanuit zonnig Stedum reden we door wat grondmist naar grijs Musselkanaal. Maar dan overkomt je de warmte van Oost-Groningen en Westerwolde. Gratis koffie bij de start, krentenbollen als je weggaat, na elke 10 km een bord dat je alweer 10 km gefietst hebt (het Ten Post gevoel-zie vorige week), na 30 km word je een warme WC in het gemeentehuis van Wedde aangeprezen, en na 50 km meteen muntje op alle terrassen van Bourtange gratis koffie met appelgebak, geserveerd door echte deernes (in een Oktoberfest tenue, maar dan bruin). Als klap op de vuurpijl bij terugkomst (door een finish-boog) een heerlijk spaghettimaal voor maar 3 euro, met gekookt ei, paddestoelen, kip en sla, dit alles ter compensatie van de verbranding onderweg. Verder hebben we natuurlijk ook gefietst, een prachtige route van 90 km met iets boven de 30 gemiddeld, veel bochten en ook klinkers en heel mooi landschap. Dat gemiddelde kwam vooral omdat we meerdere keren vruchteloos probeerden bij een goede groep aan te halen. De eerste 10 km lukte dat, maar door de bochten en het aanzetten viel het toch tegen met nog 80 km voor de boeg, niet wetend hoe het met de conditie zou zijn. Bij een volgende groep lukte aanhaken wel, maar toen bleek dat ze niet de tocht deden, en moesten we weer een stukje terugrijden.
Al met al viel het niet in peloton rijden mee (voor mij), met trekker Peter is zo’n gemiddelde een aardigheidje om te doen. Volgend jaar moet deze tocht op het programma wat ons betreft, al is wordt het calorieverbruik wel iets overgecompenseerd, niet goed met de Stelvio in het vooruitzicht. Een gezette fietser valt in dit gezelschap overigens in het geheel niet uit de toon, dat past bij Bruintje Beer na zijn winterslaap. Voertaal is Gronings.

Lies

Welkom op de website van Wielervereniging Oet steem uit Stedum!  | oetsteem@hotmail.nl