Welkom bij Wielervereniging Oet Steem!
Home/Nieuws
Wie zijn wij
Clubkleding
Fietskalender 2019
Opgave toertochten
Trainingen
Video's
Foto's
Verslagen
Trainingen
archief
2017
SWT 10e editie
Sponsoren
Contact
Interessante links
Ledenpagina

Zondag 9 mei, laatste trainingskans voor de Noorderrondrit

 Met 4 man/vrouw aan de start was het een magere opkomst met zo’n lekker zonnetje. Moederdag natuurlijk. Arend en Martin Ypey zetten er gelijk de sokken in, en zo gingen we richting Hoogeland. Na 40 km bleek wat het doel was, café Hoornstertil, met voortreffelijk terras aan het water en appeltaart die nog gebakken moest worden. Voor Ipe was de taart te warm, maar de rest was er zeer over te spreken, ook over de koffie trouwens. Opstappen is dan even moeilijk, maar al gauw zaten we weer op tempo. Ipe werd thuis gebracht en zo is hem het viaduct over de Eemshaven bespaard gebleven. Daar ging Arend er helemaal vandoor, dat zal in Limburg wel goed komen. Al met al hebben we ruim 80 km met 29,2 km per uur gemiddeld afgelegd, waar we zeer tevreden over waren (m.u.v. dat viaductsprintje natuurlijk).

 

 

Verslag traing 23 mei

 

Vandaag de laatste dag om km te maken volgens Arend, dus om 9 uur van start voor >100 km. Ideaal weer, weinig wind, en richting Ten Post sluit Edzo zich aan. Met zijn drieën richting Carel Coenraad polder, via Winschoten, Beerta en Ganzedijk. Hongerige Wolf veilig gepasseerd en geconstateerd dat Finsterwolde een prachtig kerkhof heeft. We gaan wel even van het uitzicht genieten op de dijk. Overal is het groen en mooi, en volgens Edzo hoeven we niet naar het buitenland. We stappen weer op, maar zijn Edzo direct al kwijt. Hij zal de binnenkant van de dijk wel genomen hebben, Edzo’s benen vertrouwen we wel, die blijft niet achter. Maar dat deed hij wel, na een lekke band (de tweede vandaag voor Edzo en dus geen reserve meer) was hij al lopend richting Termunten gegaan. Dat konden we niet op onze naam hebben, dus snel terug en een band ter beschikking gesteld. Doorgepeddeld naar Termunten en bij Theetied van de wielrennersaanbieding geprofiteerd. Koffie met appelgebak 3.50 (normaal 3.75). Een aardig adres. Dan ben je eigenlijk ook al weer dicht bij huis, want na diverse viskramen staat Delfzijl al weer op de borden. De wind trok aan en de kilometers gingen in de benen zitten. Dus na 110 km weer tevreden thuis. Nu de Noorderrondrit nog en dan naar het buitenland, zonder Edzo.

 

Groet Lies

 

 

Verslag training 18-05-2014

Het Hoogeland kleurde zondag 18 mei blauw en rood van Oet Steem fietsers, wel 10 man, keurig in tenue. Helaas nog geen geschoren benen (zomerweer kwam onverwacht),maar niettemin een prima opkomst. De Bianchi van Jan van Dijken past er niet helemaal bij, maar omdat zijn bidon ook celeste is (niet gespoten, bleek bij navraag) kun je er toch niet echt iets van zeggen. We gingen deze keer echt rustig weg, voor de wind onder de 30, daarmee kwam de kop goed weg. Het was te merken dat Nico en Peter zich zaterdag al uitgeleefd hadden en niet van de partij waren, deze club vond dit tempo prima. Vanwege allerjhande verplichtingen haakten er 6 man bij Leens af en gingen 4 man/vrouw nog even viaductje fietsen. Erik is geen sprinter, we geloven hem op zijn woord, want de strijd werd niet echt aangegaan. Arend en Lies moesten wel, met de Franse Alpen in het vooruitzicht. Jan was verstandig, en Martin Ypey was er helaas al niet meer bij, vanwege FC Groningen (wat achteraf gezien een goede keus was). Kop terug was voor Erik en Jan, want de krachten moeten natuurlijk wel gespaard worden. Alleen al voor de moraal was dit een goede rit. Laat dit een uitnodiging zijn je vooral aan te sluiten.

 

Verslag training 06-04-2014

Stiekum fietsen,

Buienradar gaf voor 13 uur regen aan, dus wilden Peter en Lies het daar niet op aan laten komen. Om 9 uur vertrek, een rondje langs de haven, maar niemand gespot en dus richting van de zuidwestenwind een rondje bedacht. Eerst naar Appingedam,en vervolgens met enige luwte van Siddeburen naar Ruischerbrug. Bij Slochteren komen we Lukas en Martin tegen, de een in clubkleuren en de ander incognito. Stiekem trainen voor Limburgs mooiste waarschijnlijk, maar toch gespot. Verderop nog een Jan Afman type ontdekt, maar geen wederzijdse herkenning gevoeld. Dus met zijn tweeën verder, waarbij we in Lewenborg konden aansluiten bij een clubje van vier, waarvan eentje op een stalen fiets en in voetbalbroek. Dat zei niets over het tempo, want met 31km per uur peesden we mooi door naar Winsum. Het streven was 3 uur fietsen, dat hebben we gehaald, en de afstand kon er met 85 km ook mee door. Met enkele viaductsprintjes en voldoende wind was de training weer de moeite waard. Nog 8 weken tot Alpe d’Huez.

 

Verslag training 30-03-2014

Ideaal fietsweer in maart
Met een aangepaste vertrektijd van half 12 was uitslapen en aangepast zijn aan de zomertijd goed mogelijk. Ook konden Edzo uit Ten Post en Jan Afman uit Ten Boer dan mee, en dat moest ook wel want het liep nog niet storm op de site voor een rondje Blauwestad. Drie heren en een dame voor de 90 km, zuid-om langs Winschoten. Na 50 km al een deja-vu, deze keer Jan A. die riep: “het is pas maart”. De snelheid was het punt niet. Alle drie de heren trokken er goed aan, en zo werd het gemiddelde 30 km per uur (en hoewel we 3 uur deden over 90 km kwam ik toch op 28,6 uit). Ongewoonte was er wel. Arend liftte geregeld zijn achterwerk en Lies moest de rug ook aan de armen laten hangen om door te kunnen trappen. Jan Afman had duidelijk een ander vergezicht. Met Alpe d’Huzes in de zin stelde dit klein ongemak van die toerfietsende ploeggenoten natuurlijk niets voor. Er werd in ieders belang zo hard mogelijk doorgefietst, om de kwelling niet te lang te laten duren. Terug over Steendam verliet Edzo ons om in Delfzijl om zijn zondagsdienst te doen, en Jan zwaaide bij Winneweer af naar Ten Boer. De rest van de dag was de keus niet moeilijk meer, bijkomen in het gras. Een goed begin van het seizoen en een goede kopfietser erbij. Edzo, je bent wat dit groepje betreft door de ballotage, welkom als nieuw lid!

 

Verslag training 09-03-2014

Tijdig lossen

 Op de mooiste zondag van het jaar was het vertrek voor een aantal Oet-Stemers bepaald om 9 uur vanuit de haven. Per half uur ging de temperatuur met een graad omhoog, dus Johnny was in de korte broek, met ongeschoren benen helaas en mede om opstaande haren te voorkomen had Arend zich juist extra warm aangekleed. Onder de helm was het aan het hoofd eerst nog koud, maar niet lang, want we zetten de sokken erin richting Lauwersoog, 5 man en 2 vrouw sterk. Met een zuidenwindje was 30 km per uur geen probleem, en Riël werd gekwalificeerd als talentvol in haar eerste rit met Oet Steem dit jaar. Muisstil op de fiets zitten, en alleen de benen rap bewegen. Vlak voor Eenrum zwaaiden de dames af, die dachten toen nog alleen maar voor de wind gefietst te hebben. Arend had ons op een uur van huis gecalculeerd, en dat klopte aardig. Af en toe pal tegen de wind in, maar er was wel onderdoor te fietsen. Richting oost bleek wel dat we de heenreis van de heren toch wel enig voordeel hadden genoten. Halverwege Baflo bleek er een bekende Lopster aangehaakt te zijn, een zwager van Luit, wat wel gezellig was. Met een keurig gemiddelde van bijna 26 km per uur (inclusief klunen in Westeremden) waren we stipt om 11.15 weer in Stedum. Wat de rest gedaan heeft weten we niet, maar we vreesden wel een beetje voor Fokko, gezien het af en toe verzitten tegen de tijd dat wij afzwaaiden. Bij gebrek aan een Febotocht is er overigens een damestocht in de planning, met een stop in de theefabriek van Houwerzijl, of iets dichterbij mits er lekker gebak besteld kan worden. Heren mogen aansluiten.

 

eerste keer

Ook voor een van de leden van het dagelijks bestuur was het zondag de vuurdoop van 2014.
Om 12.45 was het dusdanig mooi weer dat elke excuus overboord kon. In de korte broek, en korte mouwen klikte de vz de schoenen in de pedalen. Eerst maar het dorp uit om te kijken waar de wind vandaan kwam. De  eerste kilometers trapten lekker weg richting Westeremden en Huizinge. Daarna werd het pitiig met toch wel een redelijke straffe wind naar Onderdendam.
Terug in Westerwijtwerd zie ik de iemand in de kleuren van Oet Steem me tegemoet fietsen. Het is Evert die ook alleen van start is gegaan. We stopten even om te kletsen, en Evert gaf aan niet met de snelheidsmaniakken van de groep van 9.00 uur mee te willen. Stel je voor dat daar een Nico Schutter bij zou zitten, dan ben je er mooi klaar mee. Al kletsend kwam er weer een fietser vanuit Stedum aan fietsen...... en warempel weer een Oet Steemer. En laat dit nou net Nico Schutter zijn. Fijntjes deelde ik Evert mee dat het wel leuk is om samen met Nico een rondje te fietsen. Ieder ging weer zijn weg, en de vz prees zich gelukkig dat hij een Oet Steemer had geholpen aan een fietsmaatje. Richting Bedum, en vervolgens afbuigend naar Stedum kom ik Johann en Jordy tegen, en weer vlak daar achter Lukas Kruidhof. Toch leuk om te ervaren dat iedereen met dit mooie weer de stalen ros pakt om zijn of haar sport op te pakken.

 

Verslag training 23 februari 2014

Voor alle Oet Steem leden die zich geestelijk aan het warmfietsen zijn

 Er wordt al weer een poosje op zondag gefietst, maar hoe dat gaat was mij nog niet duidelijk. Vandaag (24-2-14) heb ik het meegekregen. Gesteun en gekreun, met de harde wind op kop en ”op de kant” erg begrijpelijk. Als je denkt dat het je moeite kost moet je nu vooral meedoen, want er is nu nog alle begrip. Daar was Erik Huisman nog niet zo zeker van, dus was hij alvast maar even zelf een rondje stad gaan doen. Peter Jans passeerde ook tegen 13 uur de haven, en had er toen blijkbaar al genoeg tegenwind op zitten.

Wij vertrokken rustig richting Engelbert, voor een rondje Hoogezand,met de kop in de wind. Arend was duidelijk al goed in vorm met de spinning training die hij volgt, Nico had Vietnam nog in de benen, Jan van Dijken suggereerde iets met leeftijd. De ervaring leert dat de senioren, als ze eenmaal op gang zijn, nog aardig door kunnen trekken, dus zal de bal nog wel een keertje worden teruggekaatst. Ook Tinus beseft dat hij zijn best moet doen voor de Franse Alpen en dan is een poosje op kop een goede training. Jean Paul is tegen die tijd in voor vaderschap, dus ook hij nam zijn deel.

Zo hebben we met zes Oet Steem leden 62 km gedaan, in een frisse en vooral stevige wind, en dan is 27 km/uur gemiddeld heel netjes. Dat had nog hoger gekund, want voor de wind hield men zich in, en in de wind ook als je naar de koprijders riep dat het wel wat rustiger mocht. Dus sluit je aan, dan hoef je je niet af te vragen wat je de rest van de zondag moet doen. Bijkomen natuurlijk.

Verslag van de training op 25 augustus
Deze keer 8 personen aan de start, waarvan er eentje 100 km in 3 uur wilde fietsen. Dat is dan 33 km per uur gemiddeld, meestal niet vertoond in Oet Steem kringen. Overigens zou Peter dat wel redden, schatte de rest in, hij maakte een sterke indruk. En inderdaad, deze keer ging het tempo aardig die kant op, alleen was dat pas op het laatste stuk terugreis, toen we met 44 km/u voor de wind weer op Stedum af koersten. Daarvoor hebben we een mooi rondje Oost-Groningen gedaan, tot aan Termunterzijl toe. De vis daar werd overgeslagen, want enkelen moesten om half elf weer in Stedum zijn. Met wind tegen deden o.a. Fokko, Peter, Martin, Johnny en Arend goed hun best het tempo acceptabel (tegen de 30km/u) te houden.. Ook het aspirant lid Johann nam al plaats op kop, en kon zeker goed meekomen. Wat dat betreft zonder meer voor het lidmaatschap al geslaagd, en dat terwijl hij nog nauwelijks gefietst heeft.

Om elk viaduct en plaatsnaambordje werd geknokt, en dat liep soms verrassend af. Zo kwam Fokko Stedum als eerste binnen, hoewel hij daarvoor al stuk zat. Gevolg was dat we al om 10 uur weer in Stedum waren, wat dat betreft hadden we de Carel Coenraadpolder pal tegen de wind in nog wel mee kunnen pakken. Dit clubje is al goed op de Stemer wielrentocht voorbereid.

 

 

Verslag trainingen 02-04-2013

De ochtendploeg bestond vandaag uit 6 man, Menco,Lukas, Erik, Fokko, Martin en Peter. We hebben rondtje blauwenstad gedaan. Succes vanmiddag.... we hebben de lat gelegd..... nu jullie, sommige van de ochtend ploeg wilde vanmiddag direct al weer meegaan.
 

De middagploeg:
Zondag 21 april was een ideale trainingsdag. De eersten vertrokken al om half 9 richting Blauwestad, met Peter Jans, Erik Huisman, Fokko en …? Een respectabel gemiddelde gereden werd ons (groep 2) ingefluisterd. Maar ook met de nieuwelingen ging het goed. Voor de helft dames, dat schiet al op, totaal 6 personen. Ons rondje was Uithuizen, Warffum, Baflo, Tinallinge, Onderdendam, waarna Arend en Lies nog een ommetje richting Zuidwolde en Thesinge deden en familie Laning-Hermelink richting Stedum koerste. Zolang er achter de koprijders werd gebabbeld ging het goed, en dat was meestal het geval. Limburgs mooiste mag met enig vertrouwen tegemoet worden gezien, gewoon blijven babbelen.

Verslag training 03-03-2013
Het is al maart.
Uit alle hoeken en gaten kwamen de fietsers van Oet Steem aan op het haventerrein op zondagmiddag, totaal 9 personen. Sommigen hadden al een rondje gedaan (Menco), anderen moesten nog warmdraaien. Met het nieuwe kopfietssysteem kwam iedereen aan de beurt en bleef de totale gemiddelde snelheid netjes op 28 km per uur. Toch was het even wennen, en dook één fietser de berm in toen het wisselen even erg vlot verliep. De noordoostenwind blies ons naar Pieterburen en Electra. Café Hamming werd klakkeloos gepasseerd, maar de stemming bleef niettemin goed en tegen half vier waren we weer terug in Stedum. Onderweg was het passeren van vele auto’s toch wel lastig, dat is het nadeel van de zondagmiddag. Met name de weg van Ewer naar Oldehove was griezelig met diepe bermen en prikkeldraad langs de dijk. Dus opletten geblazen, en geconcentreerd blijven fietsen. Er werd later goed op de snelheid gelet. We misten wat nieuwelingen, volgende week zondag gewoon aanmelden, dan maken we twee groepen met elk een eigen gemiddelde snelheid. Met Godlinze-Zuidlaren in het vooruitzicht is dit een mooie start. Gezien de vele stempelposten, koffie onderweg en een pontje langs een palingrokerij zal die tocht ook wel loslopen. Zoals Jan-jur zei, het is nog maar maart, dat zal hij nog wel tot Limburgs Mooiste volhouden is de verwachting.

 

 

Verslag 22 april Duitsland

1e verkenning Duitsland geslaagd!

Op zondag 22 april vertrokken vanaf een tankstation aan de Rhederweg in Bellingwolde om 08.40 uur 5 fietsers voor een eerste routeverkenning in Duitsland. Het eerste gedeelte van zo’n 70 km van de in totaal ca. 275 kilometer die eind augustus zal worden verreden. Georg voorop in zijn witte ‘banaan’ met de GPS aan boord, en daarachter Nico, Lies, Jan-Jur en Jan K. Al vrij snel een paar korte klimmetjes, eentje over de A31 en eentje over de Ems, en dan koers via Neulehe richting Neubörger. Daarna richting Börger, waar een lastig stukje in het parcours zat, namelijk onverharde wegen die niet zo geschikt zijn voor racefietsbandjes. Wel een mooie route, rustige wegen, veel beschutting van bomen, maar ook smalle fietspaden met veel los grind. Uiteindelijk terecht in Werlten, alwaar Lies het tijd vond – na ca 50 km fietsen - voor een koffiepauze, inclusief Kuchen mit of ohne Sahne. Daar kon de rest wel mee instemmen, het was inmiddels ook gaan regenen en daardoor koud(er). Dus een warm bakkie troost was welkom! Daarna weer opgewarmd en ontdaan van de regenjas op de fiets in de richting van Lindern met als keerpunt Lastrup; de teller stond nu op 66 km. Hier nog even kort bij de kerk in het centrum een broodje met een slok drinken genomen. Vanaf hier is het 33 km naar Vechta, dat we tijdens de tweedaagse verkenning op 30 juni/1 juli ook als keerpunt op zondag zullen nemen. Vanuit Lastrup terug, weer in de richting van Lindern, maar toch een net iets andere route. Na zo’n 7 km de eerste lekke band, voor Nico. Na een grondige inspectie door Georg moest Nico wel plechtig beloven om voor de grote tocht nieuwe buitenbanden aan te schaffen! Nog geen 2 kilometer later was Lies aan de beurt, we waren inmiddels in Lindern. Ook deze band was gauw geplakt en na wederom een grondige inspectie van de buitenband werd een stuk ijzer aangetroffen. We konden dus met een gerust hart en zonder vrees verder koersen, naar het plaatsje Vrees (!). Vandaar richting Rastdorf en Lorup. Vlak buiten Lorup een lastig stuk, nog slechter dan ’s ochtends: we hebben stukken gelopen door het zand, maar dit is een volgende keer wel te omzeilen door de ‘grote’ weg te volgen. Via Börger en onder Neubörger langs, richting Dörpen. Onderweg nog een grote dreiging van een enorme onweersbui, maar schuilend in een boerenschuur waaide die bui over. Wel volgde er weer regen, zodat de regenjasjes weer aan konden. Het laatste stuk ging over Lehe en Rhede (Ems), wederom over de Ems en de A31, terug in Bellingwolde rond 15.20 uur. Deze route (lengte 74 km) werd door een ieder als prettiger rijden ervaren, voornamelijk omdat de wegen breder en schoner waren. We reden echter grote stukken op de doorgaande wegen, waarbij we het fietspad letterlijk en figuurlijk links lieten liggen. Er was weinig autoverkeer op de weg, maar dat zal op vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september wel anders zijn. Het rijden op de GPS ging heel goed, alleen verzandden we dus wel eens op onverharde wegen. Helaas is het, vanuit privacyregelgeving in Duitsland, niet mogelijk om via Google Earth te bekijken met wat voor wegen je te maken hebt.

Conclusies: een zinvolle verkenningstocht! Mooie omgeving om te fietsen, maar de toestand van de fietspaden is behoorlijk slechter dan in Nederland. Goed materiaal (nieuwe buiten- en binnenbanden) is geen overbodige luxe voor Stedum – Stedum. GPS is echt nodig, en het  rijdt dan prettig door. Voor de grotere groep, die waarschijnlijk worden begeleid door Georg, is dat een prettige gedachte: hij rijdt voorop en geeft op tijd de richting aan. De kleine groep, die de tocht in één keer wil rijden, zal wellicht ook met GPS gaan fietsen.

Georg: bedankt voor het uitzoeken van de route en het meenemen van onze spullen in de banaan! En Lies bedankt voor het rijden en de attente stop in Werlten! En Nico voor de traktatie en het weer verrichten van veel kopwerk! En Jan-Jur voor de niet aflatende relativerende mentale ondersteuning! En Jan K. voor het schrijven van dit verslag!

PS Wil je mee op 30 juni en 1 juli voor de 2e verkenningstocht? Meld je snel aan, want er moeten kamers worden gereserveerd voor de overnachting! Lies zal dit binnenkort regelen, dus meld je zsm aan op de site, bij het onderdeel trainingen.

 

 

 

Verslag 15 april teutenberg 
Het Teutoburgerwoud verkend

Vanaf Stedum ben je via de A31 in 2 uur in Ibbenbüren. En met de NTFU pas kun je met Scan en Go heel snel starten. De fietsclub uit Oldenzaal organiseert altijd in april een tocht van 90 of 115 km, zonder die helling van 25%. Dus dat is mooi om alvast weer te wennen. Jur greep de gelegenheid nog even (straks alleen mountainbiken), en Lies en Jan wilden ook wel aan de bak, maar niet te gek. De uitdaging voor Lies was 90 km relaxed te doen en toch vóór de 115 km van Jan en Jur te arriveren. Dat viel nog niet mee, want Jan fietste met een zwaar verzet (geen triple en geen bergblokje) bergop iedereen voorbij. Wat tegenviel was de kou, maar verder was het prachtig fietsen. Mooi om het in mei nog eens te proberen.

 

Verslag 15 april
Op zondag 15 april verzamelde een kleine groep WOSsers zich bij de haven. Jurjen, Jan K., Robert Woudstra, Aldert Schut en Arend vertrokken even na half acht, met een forse tegenwind, richting Westeremden, Uithuizen naar Pieterburen. In Pieterburen bleek nogmaals hoe belangrijk een helm is, want bij een val van Jurjen (raakte achterwiel van Jan K.) raakte zijn helm zwaar beschadigd (in tweeën). Jurjen was gelukkig slechts 'lichtbeschadigd' - enkele schaafwonden en kleerscheuren - zodat hij zijn weg (wel rechtstreeks terug naar Steem) kon vervolgen. Met z'n vieren voltooiden Jan, Robert, Aldert en Arend de training via Kloosterburen, Leens, Schouwerzijl, Winsum en Onderdendam naar Stedum. Dankzij het kopwerk van Robert (goed bezig) en Aldert (in St. Annen mogen ze trots zijn op hem) werd zo ca. 75 km getraind. Met de harde wind en relatieve kou toch weer een behoorlijke inspanning, maar met de Winsumer Wierdentocht in het vizier (28 april a.s.) toch weer een fietswiel in de goede richting.

Verslagje van 9-4
Om half 8 stonden er 10 man verdekt opgesteld in de haven. Toen de vrouw er ook aan kwam konden we op pad. De paashaas had per SMS laten weten niet mee te kunnen, maar daarentegen was de Stationsweg in de vorm van Nanne goed vertegenwoordigd. Hij blies zijn partijtje ook hier goed mee en ziet Duitsland helemaal zitten, inclusief ons masseren. Twee gasten hadden zich bij Oet Steem gemeld, brandweer Pieter uit Middelstum (altijd handig) en Menco Alp d’Huzes uit Bedum. Dat hebben we geweten. Met 28 km richting Crangeweer, wat al niet meeviel voor nr 10, die wijselijk achter in de bus ging zitten. Toen al snel naar 30 km per uur in de wind en de Sprühregen. Nico blies voorop, een mooie route richting Aduard, rondom Groningen, en via Haren weer terug. Tot 9 uur geen verkeer, en later een verdwaalde wandelaar of fietser, maar wel heel veel paaltjes en bochten. Achteraan moest men regelmatig op onverhoedse situaties inspelen. Dat kostte kracht, dus voorin bleven Nico, Menco en Pieter elkaar voornamelijk afwisselen, met een van de Buurmannen. Iedereen kon het hogere tempo bijbenen, al was het af en toe wel tandvleeswerk en was een intervalletje viaduct niet aan iedereen besteed. Jan Afman werd bij Sint Annen passend uitgeleide gedaan in de vorm van een korte sprint, aangetrokken door Pieter. Vervolgens zwaaide Menco onder dankzegging van de groep af richting Ellerhuizen, en Pieter idem terug naar Middelstum. Met 85 km op de teller om half elf aan de koffie, een goed begin van de dag!

 

 

Verslagje van 1 april

 

 

De witte motor laat WOS uit.

Half 8 is vroeg, maar wel mooi met zon en berijpt gras. Aldert had nog getipt voor de kou, maar zwager had toch de goede handschoenen niet aangetrokken. Met 5 man op pad, maar de ingehuurde kopman moest met knieleed opgeven en draaide weer af naar Stedum. Gingen we voor de wind? Nico heeft het precies geweten, 90 km op kop sleuren. Het gemiddelde kunnen we niet vermelden, is onder Nico’s kunnen. Een mooie ronde gemaakt, koud en nog wat neerslag onderweg, maar in Drenthe was het droger dan in Groningen, aan de weg te zien. Voor onze gasten uit Sint Annen en Middelstum toch wel een beetje een ruwe kennismaking in deze omstandigheden, maar goed doorgezet en de koffie na afloop zal zeker hebben gesmaakt. Daar ging het de laatste 20 km voornamelijk over, voor de moraal. De rest van de dag weer opwarmen en de kop niet meer buiten de deur. Bedankt voor de lift Nico!

 

 

Verslagje van 25 maart, 104 km

 

Het wordt al gekker met die Wos’ers, met de zomertijd was het voor Jur R nog donker toen hij uit Ten Boer vertrok om om half 8 in de haven van Stedum te zijn. We vertrokken met 8 man/vrouw, waaronder een gast uit Leermens. Hij kwam met Lukas mee, maar werd halverwege de rit aan onze zorg overgeleverd. Dat ging overigens prima.

Onder een grijze lucht linea recta naar het zuiden, tot aan Eext. Al eerder draaide Lukas om, hij moest al op tijd weer terug in Stedum zijn, dus was 100 km was voor hem niet helemaal haalbaar. Of het gelukt is? Wij hadden onze twijfels, deze koers betekende wel in de wind terugfietsen. De planning voor koffie met appelgebak liep mis, zo vroeg was er niets open. Iedereen was ook wel aardig van het doorfietsen (m.u.v. enkele plaspauzes en een verloren zadelkoffer). Dankzij Jur R. ook weer langs een redelijk rechte lijn met mooie “padjes achteraf” terug naar Stedum gefietst.

Voor een aantal fietsers was deze tocht minder gemakkelijk dan de 150 km van vorige week. Was het omdat Jur ons aanzette tot een intervalletje op enkele viaducten? Bij Onnen en Westerbroek moest er even doorgetrokken worden. Met een gemiddelde van 28 km per uur kon het toch niet bijzonder zwaar zijn, al moet er met een kleinere groep natuurlijk wel meer kopwerk gedaan worden. Buurman en Buurman hebben zich van de goede kant laten zien, en vlak voor Stedum trok Erik er toch nog even flink aan, de verwachtingen zijn daarmee weer toegenomen. Iedereen was blij toen we het bordje Stedum weer passeerden (Jan K was toen al thuis). Fris en vroeg, dat zal het geweest zijn. Niettemin, Drenthe is mooi in de vroege morgen. Dé manier om snel aan de zomertijd te wennen.

 

 

 

4-3-2012 Rondje Zuidlaren.

 Zondag 4 maart gingen maar liefst 12 wielrenners  mee voor een trainingsrit.

Om 8 uur was het verzamelen bij het haventerrein. Het waaide een windkracht 2 vanuit  zuidelijke richting en de temparatuur was met 6 graden ook goed te noemen.  Via Sint Annen (daar zouden we Aldert Schut oppikken, mogelijk weer een nieuw lid voor de wielerploeg) , Thesinge en dat naar Groningen.

 

Het was erg rustig bij de weg en daarom  konden we op de grotere wegen rijden en dat is wel prettig met een grote groep. Met een mooie snelheid van rond de  27,5 km/uur gingen we via Waterhuizen, Haren, Onnen , Noordlaren naar Zuidlaren.  In Zuidlaren, waar we normaal gesproken een kop koffie met appelgebak nuttigen, werd nu niet gestopt. Diverse mensen “stonden op tijd” en daarom werd er doorgefietst. Over de Groeve naar Kropswolde, Hoogezand richting Harkstede.  Voor Harkstede rechtsaf naar Woudbloem en Slochteren. In Slochteren ging de groep zich opdelen. De personen die op tijd thuis wilden zijn gingen over Denemarken naar Ten Post. De andere groep zou er nog een rondje via Appingedam aan vast plakken. Wat verbaasde ons toen wij dichtbij Ten Post reden?  Vlak voor ons reden de dappere coureurs die iets verder wilden fietsen. Dus in plaats van verder te fietsen hadden deze coureurs met grootse plannen zelfs minder ver gefietst. Misschien volgende keer toch maar bijelkaar blijven zodat je niet hoeft te twijfelen of je een te grote afstand wel aan kunt. Zo hebben we weer de nodige trainings kilomters gemaakt , immers de eerst officiële tocht komt er aan. 17 Maart rijden we de Groninger dorpentocht vanuit Godlinze (115 km). Als we allemaal zo goed rijden als deze rit dan mag dat geen probleem zijn.    

                                                      
Verslag training 29 januari 2012
Voor de laatste training van januari was veel liefhebberij: maar liefst 12 renners hadden zich om 11.00 verzameld voor een ‘rondje Blauwe Stad’, een tocht van ca. 85km. Er werd besloten om de tocht in tegengestelde richting te rijden dan we gewend zijn, in verband met de koude noordoosten wind en het open gedeelte als je vanaf Midwolda richting Appingedam koerst. Met een rustig tempo van zo’n 26-27 km per uur werden via Winneweer, Appingedam en Steendam naar Wagenborgen de eerste kilometers afgelegd. Vanaf Wagenborgen ging het tegen de wind in richting Nieuwolda en Midwolda, waarna in Oostwold even kort op de fiets werd gepauzeerd. Op de helft van de tocht kort tijd voor een snelle hap en slok, de koude ledematen warm wrijven en even op adem komen. Er waren veel koude tenen in het peloton, ondanks de overschoenen! Vandaar ging het richting Scheemda, Noordbroek en via Stootshorn naar Slochteren, nu waren er nog een slordige 15 kilometers te gaan. Onder aanvoering van Jur Raatjes en Johnny Lantman werden die laatste kilometers met een tempo van zo’n 28-29 km per uur afgelegd, en ging het rondje verder over Schildwolde, Ten Post en Lellens terug naar Stedum. Even na 14.00 uur kon ieder weer huiswaarts voor een warme douche of warm bad. Het gemiddelde kwam uiteindelijk nog boven de 27,5 km uit, een compliment voor de renners, die nog niet zoveel trainingskilometers in de benen hadden.

Op 26 februari zal er weer een langere tocht (ca. 110-120 km) op het programma staan, en dan zal er zeker onderweg een ‘echte’ stop worden gehouden met koffie en appelgebak!

 

Verslag 1e training 8 januari 2012 
Afgelopen zondag 8 januari was de seizoensouverture van wielervereniging Oet Steem. Om 13.30 uur hadden zich 6 renners en 1 renster verzameld voor hun eerste trainingsrit van 2012. Bert Hermelink en Hilga Laning kozen hun eigen route deze middag, de vijf anderen kozen voor een vertrouwde route van zo’n 45 kilometer. Onder aanvoering van Arend Koenes en Jan Krottje, met in hun kielzog Jan-Jur Timmer, Jan Afman en Jurjen Schaap werd koers gezet richting Westeremden, Garsthuizen, Zandeweer en Uithuizen. De west-zuidwestelijke wind was de eerste 15-20 km best wel pittig, maar dat zou op de terugweg alleen maar voordelig werken. Vanaf Uithuizen ging het over Usquert, Warffum en Baflo naar Tinallinge en Onderdendam. En weer bleek eens dat het zo’n eerste keer best lastig is om een goed ritme te vinden. Tussen Uithuizen en Warffum moest het tempo omlaag, tegen de straffe wind in bleek een gemiddelde snelheid van 28=29 km/uur toch te hoog gegrepen zo’n eerste trainingsritje. Maar met een tandje lager kon het groepje bij elkaar blijven en werden de eerste 45 trainingskilometers voor 2012 via Fraamklap en Westerwijtwerd voltooid. De kop voor het nieuwe jaar is eraf, zondag 15 januari volgt de tweede training, dan zal de rit ca. 50 km zijn.
 

Welkom op de website van Wielervereniging Oet steem uit Stedum!  | oetsteem@hotmail.nl