Welkom bij Wielervereniging Oet Steem!
Home/Nieuws
Wie zijn wij
Clubkleding
Fietskalender 2019
Opgave toertochten
Trainingen
Video's
Foto's
Verslagen
Trainingen
archief
Tecklenburg 2012
Tochten 2014
SWT
Tochten 2013
Tochten 2015
Tochten 2012
Algemeen
2017
SWT 10e editie
Sponsoren
Contact
Interessante links
Ledenpagina

 

Stemer WielrenTocht 2012, meer deelnemers dan ooit!

De 4e editie van de Stemer WielrenTocht bracht afgelopen zondag meer deelnemers op de fiets dan ooit in de vorige edities. De weergoden waren de organiserende Wielervereniging Oet Steem gunstig gezind en dit, gecombineerd met maar liefst 29 deelnemers en een mooie tocht door het Grunneger Ommelaand, maakte de 4e editie tot een waar fietsfeest.

De eerste ronde van ca. 50 km voerde de deelnemers via Westeremden , ’t Zandt en Spijk naar de Eemshaven. Hier keerde de ‘stormachtige’ wind zich tegen het peloton oet Steem. Maar met een straf tempo van ca. 26 km per uur wisten alle deelnemers zich zonder moeite via Roodeschool, Zijldijk en Zeerijp een weg terug te banen naar Steem.

De traditionele pauze in de Vlasschuur, waar de verzorging weer optimaal was, deed de wielrenners goed en een groep van 15 personen waagde zich dan ook aan de tweede ronde van ca. 50 km. Zoals gebruikelijk lag het tempo in deze ronde aanzienlijk hoger.  Met de ‘veteranen’ Menko Slager en Anjo Hofman op kop flitsten Ten Post, Schildwolde en Hellum als een schim voorbij aan het uitgedunde peloton. Nabij het Schildmeer kon er met de wind in de rug even ‘uitgerust’ worden  om zo de laatste 20 km, met een straffe tegenwind op kop, te trotseren.

Eerder dan verwacht werd de toren van Stedum om ca. half 5 al weer zichtbaar aan de grijzer wordende skyline van Stedum. Met de Vlasschuur in het vizier werd het tempo nog eens opgeschroefd en met een ultieme sprint vanaf de Delleweg naar het bordje Stedum aan de Lopsterweg onderscheidde zich het koren zich van de kaf. Op ervaring en klasse liet Menko Slager de jongere garde achter zich en hij passeerde als eerste de meet.

De 4e editie van de Stemer WielrenTocht eindigde met een peloton tevreden mannen en één vrouw in de Vlasschuur. Moe maar voldaan werden, in aanwezigheid van de trouwe supporters, onder het genot van een hapje en een drankje de verhalen over de harde wind, zeker windkracht 8!, en het hoge tempo steeds sterker. Uiteindelijk werd de illusie van de topprestatie verstoord door de roep van de laatste ronde. Tevreden keerden de laatste wielrenner naar huis. Op naar het 1e lustrum van de Stemer WielrenTocht op 29 september 2013.  

 

 

Stemer WielrenTocht in 2011 wederom een groot succes!
 
Combineer een schitterende zonnige dag met 26 fanatieke wielrenners en je hebt een mooi plaatje gecreëerd.  Op 25 september 2011 haalden 26 Stemers hun stalen ros van stal om op een zonovergoten dag mooi Noord-Nederland te doorkruisen.

Was er vorig jaar nog enige stress over het wel of niet kunnen doorgaan van Stemer WielrenTocht, dit jaar waren de weergoden de organisatie bijzonder gunstig gezind. Om ca. 13.00 uur verzamelden uiteindelijk 24 wielrenners (met name Stemers en een paar introducés) zich voor een tocht van 50 dan wel 100 km. 

De eerste ronde ging via Westeremden, 't Zandt naar Spijk en via de Eemshaven, Roodeschool, Oosternieland, Oldenzijl via Westeremden weer naar Stedum. De wind in de rug naar de Eemshaven en met de kop in de wind weer terug naar Steem. Nabij Garsthuizen werden de eerder vertrokken Bert en Hilga door het voortrazende peloton opgepikt en met een mooi gemiddelde van bijna 28 km per uur werd om kwart voor 3 aan de welverdiende rust op het grasveldje buiten de Vlasschuur begonnen. 

Na het nuttigen van (teveel) slagroom, appelgebak, koek, banaan en een flesje energiedrank namen 18 deelnemers ook nog mee aan de 2e ronde van ca. 50 km. Ook dit parcours voerde de deelnemers langs het mooie platteland van Grunn. Via alle 'bergjes' werd via Sint Annen, Zuidwolde naar de spoorbrug over het van Starkenborg kanaal gekoerst. Met Nico Schutter (fictieve winnaar van de bolletjestrui) en Jan Krottje aan kop ging het tegen de wind in met een gemiddelde van boven de 30 km per uur via Selwerd naar Wierumerschouw en via Adorp, Sauwerd, Winsum en Onderdendam terug naar Steem. 
Oud-stedumer Pieter K. liet even na Onderdendam het peloton zijn achterste zien en koerste op volle snelheid naar Middelstum, wat zal die jongen Steem missen! Om ca. 5 uur kwam het uitgedunde peloton over de Stationsweg Stedum weer binnen en kon onder het genot van een hapje en drankje het 'derde' rondje worden volbracht nabij de Vlasschuur. Ook hier deed iedereen naar behoren zijn best. Toen Anjo en Annet ook nog even aansloten, veilig teruggekeerd van de Tocht om de Noord, was de conclusie van Anjo: 'je kin toch beter fietsn dan lopen.' 

Alhoewel het lang onrustig bleef aan de meet, werd onder dankzegging aan de organisatie een geweldig 3e editie van Stemer WielrenTocht om ca. half 7 afgesloten. Dus noteer alvast de laatste zondag in september 2012 voor de 4e editie van de Stemer WielrenTocht. Een evenement dat je als fietsende liefhebber Oet Steem zeker niet mag missen 

 

 

 

 Stemer WielrenTocht 2010 groot succes!

Op 26 september 2010 is de Stemer WielrenTocht voor de 2e keer verreden. Om één uur verzamelden zich in totaal 25 Stemers, inclusief enkele introducés, op het haventerrein. In tegenstelling tot de editie 2009 waren de weersomstandigheden op 26e september ‘bar en boos. Begon het nog met een enkele drup regen, aan het eind van de 2e lus waren alle nog deelnemende Stemer tot op het vel nat. Maar worden echte ‘klassiekers’ niet geboren door barre omstandigheden en heroïsche prestaties?

De eerste 50 kilometer werd in een strak geregisseerd tempo van ca. 28 km per uur afgewerkt. De noordelijke lus, langs tal van lieftallige dorpen op het Hogeland, werd enkel onderbroken door een massale plaspauze nabij Winsum. De noordelijke lus van de SWT werd door alle deelnemers glansrijk doorstaan. Zeker geen onaardige prestatie omdat het niet voor iedereen gewoon is om met de genoemde snelheid over de wegen rondom Steem te ‘racen’.

Onder het genot van een kopje koffie, appelgebak met echte slagroom, een appeltje/banaantje en een energiedrankje werd kort gepauzeerd in de Vlasschuur. Toch bijzonder jammer dat deze mooie locatie niet meer open is.

Ondanks de ‘stromende’ regen besloten 15 fietsliefhebbers ook aan de tweede lus te starten. Mede door de crazy race van de dag ervoor waren fietsers nabij Lellens nauwelijks meer als individuen te  identificeren.  Onder strak tempo van Anjo en Nico werd het tempo in de stromende regen geleidelijk opgeschroefd naar ruim 33 km per uur. Via Slochteren, Schildwolde, het Schildmeer en Appingedam kwam via Garrelsweer de Stemer Toren weer in het zicht. Door pech (lekke band en kapotte achteras) eindigde te tocht voor Jan en Jan helaas vroegtijdig. Uiteindelijk arriveerden de overige deelnemers om ca. 5 uur weer in Stedum. Moe, maar voldaan en doorweekt eindigde zo de tweede editie van de Stemer WielrenTocht.

Inmiddels is de 3e editie ook alweer geweest. Het verslag van de SWT 2011 kunt u hier lezen.

Jan Krottje en Arend Koenes

 

 

 

 

Stedum, óók wielersportdorp SWT 2009

Het mag duidelijk zijn dat Stedum een sportdorp is. Het aanbod is immers, voor een klein dorp, best aardig te noemen (o.a. voetbal, volleybal, schieten, Stemer Omloop). En er lijkt een nieuwe loot aan de ‘sportboom’ te groeien; een wielervereniging!
    
Sinds jaar en dag zijn er vele mensen in Stedum die met regelmaat de stalen raceros bestijgen. Naar het werk, een rondje rondom de kerk, een deelname aan een recreatieve toertocht en soms zelfs naar verre oorden om de heroïek van de Franse Alpen aan den lijve te ondergaan. Ieder op zijn of haar eigen niveau maakt vele kilometers over het zwarte asfalt om aan de conditie te werken, te ontspannen of zich voor te bereiden op de ‘grote’ uitdagingen van het jaar.

Dat het wielrennen ook in Stedum leeft lijkt duidelijk. Recentelijk is er zelf een groep van zeven dorpsgenoten door Klimaatgroep Holland in een volledig nieuw tenue gestoken.

Het idee om eens met al die ‘wielergekken’ een tochtje te organiseren was logischerwijs dan ook het gevolg. Op zondag 27 september jl. ontmoeten 16 ‘topamateurs’ uit Stedum elkaar om één uur ’s middags op het haventerrein voor een tocht van ongeveer 100 kilometer door het schitterende Groninger land. Eerst een Noordelijke lus van zo’n 50 km langs het pittoresk Westeremden en via Uithuizen naar Winsum en via Onderdendam terug naar Stedum. Mede dankzij een goede verzorging van de ‘rondemissen’ in de (helaas gesloten) Vlasschuur, werd door
elftal deelnemers ook nog de uitdaging van de Zuidelijk lus aangegaan.
Met het straffe tempo van Anjo op kop was het zelf voor de tempobeulen Jan en Jan onmogelijk om te demarreren en moesten velen alles ‘uit de kuiten’ halen om niet vroegtijdig gelost te worden. In vliegende vaart werd via Slochteren, Schildwolde en Hellum het Schildmeer gepasseerd. In Appingedam werd het zwaar en moest door enkelen de tol worden betaald voor de bovenmatige inspanning. Maar zoals het een goed peloton betaamt werden de ‘zwaksten’ uit de wind gehouden en via Garrelsweer en Loppersum kwam, met een voorsprong van 15 minuten op het snelste schema, de toren van Stedum rond half vijf weer in het zicht.

Moe maar voldaan werd de inspanning afgesloten met een drankje en een hapje op het terras van een niet nader te noemen familie aan de Stationsweg 2. Rond zeven uur ‘s avonds kwam er een einde aan een mooie fietsmiddag in het sportdorp Stedum.
Een traditie lijkt geboren, dus ben je ook een ‘fanatieke’ racefietser (m/v), hou dan alvast de laatste zondag in september 2010 vrij voor een leuke fietsuitdaging met dorpsgenoten. En mochten we een Sportdorp worden op de site van het Huis voor de Sport Groningen, dan is de kans reëel dat de wielervereniging Stedum genoemd gaat worden. Hierover later vast meer.

Arend Koenes
 

Welkom op de website van Wielervereniging Oet steem uit Stedum!  | oetsteem@hotmail.nl